Mindfulness, hype of hulpmiddel?

Edel Maex

Thema uitzending za 26 maart BOS Radio 5 :‘Mindfulness, hype of hulpmiddel?’

De hype rond deze vorm van aandachtstraining is nog steeds booming, maar groeit de mindfulness niet een beetje uit zijn jas? Je kunt tegenwoordig bij de Libelle Academie een cursus mindfulness volgen om van je shopstress af te komen, je kunt ermee afvallen en het schijnt zelfs te helpen als je de neiging hebt om vreemd te gaan. Maar hebben we het dan nog over dezelfde MBSR-training zoals die ontwikkeld is door grondlegger Jon Kabat Zinn?

In de uitzending geeft Edel Maex, psychiater, zenbeoefenaar en mindfulnesstrainer van het eerste uur zijn visie op de commercialisering van mindfulness. Is deze op boeddhistische principes gebaseerde training nu ineens het ultieme wondermiddel voor alle ongemakken en verslavingen? En in welke richting zou mindfulness zich moeten ontwikkelen om de hype te overleven?
Verder met: Bart Van den Berghe, verzorgt mindfulnesstraining vanuit Breathworks in Gent. Carolina van Haperen, gespecialiseerd in trainingen mindfulness en eten vanuit See True Mindfulnesstrainingen.
David Dewulf, Arts en mindfulnesstrainer. Hij publiceerde onlangs het boek Mindful gelukkig – 7 bronnen van innerlijke vreugde. en Lot Heijke, mindfulnesstrainer, opleider aan de Hogeschool Utrecht en bestuurslid van de beroepsvereniging voor mindfulnesstrainers VMBN.

Luister hier