Wat is het?

Mindfulness of aandachttraining is een praktische en effectieve manier om om te gaan met stress, lichamelijke klachten en vermoeidheid. Stress is onlosmakelijk met het leven verbonden. Welk effect het op je heeft, hangt sterk samen met hoe je ermee om kunt gaan.

Mindfulness training is een krachtige oefening om steeds opnieuw bewust aanwezig te zijn bij alles wat zich aandient in je leven. Het is een training in aandacht geven aan wat zich voordoet aan lichamelijke gewaarwordingen, gevoelens en gedachten, elk moment weer, op een milde en niet-oordelende manier.

Aandachttraining is geschikt voor iedereen die een aktieve bijdrage aan zijn eigen gezondheid en welzijn wil leveren.

De cursus

De cursus bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur, plus een hele oefendag in stilte.Tijdens de bijeenkomsten krijg je instructie en ga je aan de slag met de verschillende oefeningen uit het programma, variërend van eenvoudige lichaamsoefeningen tot begeleide aandachtmeditatie. Ook zijn er praktische oefeningen over omgaan met stress, grenzen en communicatie. Daarnaast is er uitgebreide aandacht voor achter- gronden bij deze thema’s.

Het programma vraagt van deelnemers ook een dagelijkse tijdsinvestering thuis van 30-45 minuten. Je oefent thuis met behulp van de bijbehorende oefen-CD’s, en krijgt daarnaast elke week wat praktische opdrachten mee die je in je alledaagse bezigheden kunt gaan inpassen, waardoor je de mindfulness een duurzame plek in je leven geeft.

Tijdens de bijeenkomsten worden de verschillende oefeningen uitgelegd en beoefend. Ook is er gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen, zodat deze het best geïntegreerd kunnen worden in ieders dagelijkse leven.

Het uitgangspunt van deze cursus is: “er is meer met je in orde dan er mis is”. Aandachttraining is dus geen gespreksgroep of therapie. Dit programma spreekt cursisten aan op hun eigen kracht en zelfhelend vermogen. De cursus is laagdrempelig: er is geen speciale kennis, conditie of ervaring voor nodig. Iedereen oefent binnen de grenzen van zijn eigen situatie.

Het is belangrijk om alle sessies aanwezig te zijn in verband met de opbouw van het programma.