Podiumangst en mindfulness

overcoming-stage-fright

The tragedy for a performer is to have to be at your best at a certain day and time. What a horrible fate! Horowitz

Sheri Oyan is saxofoniste en Dr. of Musical Arts aan de Louisiana State University. Onderstaand fragment komt uit haar paper: Mindfulness meditation: Creative musical performance trough awareness. 2006

Musici besteden gedurende hun leven ontelbare uren aan het beoefenen van hun spel door middel van toonladders en etudes en het instuderen van nieuw repertoire. Ondanks die intense inspanning voelen veel musici zich niet in staat om voor een publiek op te treden zonder daarbij mentale en fysieke afleidingen te ervaren. Daarvan kunnen de symptomen soms extreme vormen aannnemen zoals hartkloppingen, spierspanning, trillingen, gevoelens van angst en paniek en een onvermogen om te focussen op de taak die op dat moment moet worden uitgevoerd.

Deze symptomen van podiumangst zijn normaal onder uitvoerende kunstenaars van alle niveaus, maar de intensiteit van deze symptomen kun je onderverdelen in ondersteunend of verzwakkend. Deze laatste categorie kan de uitvoerend artiest in een mentale en fysieke toestand brengen waarin hij of zij zich tijdens een optreden hulpeloos voelt en afgescheiden raakt van zijn of haar creativiteit.

(more…)