Artikel Trouw Ruby Wax en mindfulness

Artikel foto Trouw

Op vrijdag 25 oktober verscheen een artikel in Trouw van mijn hand naar aanleiding van mijn ontmoeting met Ruby Wax in Londen en de uitzending van College Tour. Op zaterdag 2 november volgt de uitzending van het interview dat ik met haar maakte voor het radioprogramma Hemelsbreed om 16.00 op Radio 5. Lees hier het artikel.


 


 

Ruby Wax zag psychiaters, werd zelf therapeut, maar alleen mindfulness hielp

MARLOUS LAZAL − 25/10/13, 00:00

Na een paar jaar stilte hoort Nederland vanavond weer van Ruby Wax. Mindfulness hielp haar uit een depressie

Haar laatste Nederlandse televisieoptreden dateert alweer uit 2009, toen de Amerikaanse comédienne en televisiepersoonlijkheid Ruby Wax in de serie ‘Ruby goes Dutch’ op bezoek ging bij Nederlandse cabaretiers als Claudia de Breij en Hans Teeuwen. Vanavond is Wax gast in het televisieprogramma ‘College Tour’.

Een van de redenen voor haar lange afwezigheid is dat Wax zich de laatste jaren intensief op een studie tot psychotherapeut heeft gestort. Gedreven door de ernstige depressies waaraan ze lijdt, ging ze op zoek naar een voor haar werkende remedie. Die vond ze uiteindelijk in de op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie. Haar eigen ervaringen en de ontdekkingen die ze deed tijdens haar studie in Oxford, waar propecia online ze afgelopen september haar master behaalde, tekende ze op in haar recent in het Nederlands verschenen boek ‘Tem je geest’.

Onlangs was Wax in Londen, waar ze over haar ervaringen vertelde. Bij het indrukwekkende Mandarin Oriental Hotel, waar Wax heeft afgesproken, helpen twee heren in lange rode jassen met gouden tressen arriverende gasten uit hun limousines. Wax komt op de fiets – stipt op tijd, op gympen, zonder make-up en met haar T-shirt binnenstebuiten. Ze hijgt nog even uit op de immense bank in de lobby en begint dan met zachte stem aan het gesprek. Ze vertelt dat haar voortdurende depressies de belangrijkste reden waren om een ‘innerlijke reis’ te ondernemen.

Wax: “Ik had ze in het begin maar eens in de drie jaar, maar de frequentie nam toe. Een depressie haalt  je volledig onderuit. Het is alsof je met cement bent volgestort. Als je depressief bent, kun je het podium niet op. Je kunt zelfs geen therapie volgen. Je moet gewoon wachten tot het over gaat. Ik slikte medicijnen en ik heb in de loop der jaren veel geld aan psychiaters uitgegeven. Die helpen je wel om je verhaal helder te krijgen, maar ik werd alleen maar zieker door dat verhaal steeds te vertellen.”

De Joodse ouders van Wax vluchtten in 1939 uit Oostenrijk voor de nazi’s en vestigden zich in de Verenigde Staten. Wax schrijft in haar boek ‘Tem je geest’: ‘Mijn achtergrond leidt meestal tot een carrière als comédienne of als seriemoordenaar’. Ze reageert bijna verontschuldigend. “Dat is natuurlijk komedie. Ik ben opgegroeid tussen Oostenrijks geschreeuw. Dat was heftig, maar toch ben ik geen psychopaat geworden. Mijn moeder was waarschijnlijk depressief, mijn vader was ziek maar niemand wist wat het was, dus de psychiaters zeiden dat ze waarschijnlijk door een levensverandering heen gingen. Dan zei ik: ‘Ja, al 87 jaar lang zeker.'”

Toen Wax’ televisiecarrière op een laag pitje kwam te staan, begon ze aan een studie psychotherapie. “Ik zocht een nieuw doel. Bovendien wilde ik wel eens weten waar die therapeuten nou precies 90 euro per uur voor rekenden. Ik heb zelf ook korte tijd als therapeut gewerkt, maar ik voelde me soms zelf nog slechter dan degene die tegenover me zat. Ik dacht: ik moet eerst mezelf op orde accutane use krijgen, en ik ging onderzoeken wat het beste werkt om terugkerende depressies te voorkomen. Ik ben toen uitgekomen bij cognitieve mindfulness.

“Daarnaast wil ik kunnen begrijpen wat er precies in de hersenen gebeurt”, zegt Wax. “Je ontwikkelt door mindfulness bijvoorbeeld meer grijze hersencellen. De werking van mindfulness op het brein is echt zichtbaar in hersenscans. Je brein is plastisch, het is veranderbaar en de enige manier om dat te bewerkstelligen is door je aandacht naar je lichaam te brengen en je bewust te worden hoe je je voelt.”
 

“Ik wil mensen aanmoedigen”, zegt ze. “Heb de moed om nieuwe dingen te doen, wees nieuwsgierig en leer om je brein te reguleren. Leer om bewust aanwezig te zijn, so you don’t miss the show.”

Ruby Wax is vanavond te gast in ‘College Tour’. Ned 3, 20.25 uur. Een uitgebreid radio-interview dat Marlous Lazal met haar maakte in Londen wordt op zaterdag 2 november uitgezonden door de Boeddhistische Omroep in het programma ‘Hemelsbreed’ om 16.00 op Radio 5.

Wax’ boek ‘Tem je geest, gids voor geestelijk welzijn’ is verschenen bij uitgeverij Het Spectrum (288 blz, euro 19,99).

Aandachtstherapie
Mindfulness is een uit het boeddhisme afkomstige aanpak die stilstaan in het ‘hier en nu’ propageert. De aandachtstherapie wordt door steeds meer behandelaars in de geestelijke gezondheidszorg ingezet. In het Westen is het bekend geworden door het werk van onder anderen Thich Nhat Hanh, een Vietnamese monnik die verbannen is en nu in Frankrijk woont en lesgeeft. Mensen die geregeld aan mindfulness doen, zeggen dat zij zich beter kunnen concentreren.